Boedhistische bronnen.
Vroege referenties naar vechtkunsten zijn gevonden in Indiase boeddhistische teksten, zoals de Lotus Soetra (ca. 1e eeuw) waarin o.a. gesproken wordt over boksen. Het categoriseert vechttechnieken zoals gewrichtsklemmen, vuisttechnieken, grepen en worpen. De Lotus Soetra refereert ook naar een martial art met dansachtige bewegingen Nara genoemd.
Martial arts en haar verwantschap met yoga, tantra en ayurveda.
De martial arts en de metafysische concepten achter Indiaas’ eeuwenlang beoefende methoden yoga, ayurveda en tantra, zoals bijvoorbeeld kundalini (‘de opgerolde energie’), prana (levens energie, Chinees: chi, Japans: ki), nadi (meridianen), chakra (energie punten) en marman (vitale- of drukpunten) zijn nauw aan elkaar verwant. Rond de 3e eeuw v.Chr. schreef de Indische geleerde Pantanjali de Yoga soetra’s, waarin o.a. een concentratie-meditatie wordt beschreven die wordt gekarakteriseerd door een éénpuntige gerichtheid van de geest op punten gelokaliseerd in het eigen lichaam, een yogatechniek die later werd toegepast in de martial arts.
De Sushruta Samhita is de naam van een van de drie teksten over ayurvedische geneeskunst opgetekend in het Sanskriet in de 3e of 4e eeuw en is vooral bekend vanwege de uitgebreide beschrijving van chirurgische ingrepen. Het identificeert ook 107 vitale punten op het menselijk lichaam, waarvan er 64 werden aangeduid als dodelijk indien geraakt met een vuist of stok. Deze tekst vormde de basis van de ayurvedische geneeskunst werd onderwezen naast de martial arts
Bodhidharma ging naar China om het boeddhisme te verspreiden. Hij verbleef in het Shaolin klooster om les te geven, waar hij ook de monniken onderwees in zijn uit Zuid- India meegenomen ‘empty hand combat’ vechtkunst. Bodhidharma’s martiale oefeningen waren gebaseerd op zijn vroege ervaringen met de Dravidiaanse – Tamil martial arts uit Zuid India. Zijn martial art onderging in China in de loop van de eeuwen vele veranderingen en werd later bekend onder de naam Shaolin kempo, Shaolin boxing/vuistvechten en later Kung Fu.
Comments are closed.